BORDRO HESAPLAMA , BORDROLAMA VE SGK İŞLEMLERİ


Bordro Hesaplama nasıl yapılır? - İhbar tazminatı, Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Bordro Hesaplama, sigortalı olarak çalışanlar ay sonunda paralarını alacaklardır.. Bordroyu hesaplamak için yani aylığı haketmek için ay içinde en az bir gün çalışmak gerekiyor. Peki maaş bordrosu hesaplama nasıl yapılır? Kimler için Bordro hesaplaması yapılır? Çalışma şekli nasıl olmalıdır.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
İşçinin, işverene yaptığı hizmetlerden dolay ay sonu bitiminde, çalıştığı günler için işveren tarafından ödenen maaş bordrosu hesaplama nasıl yapılır? Kimler için bordro hesaplaması yapılır? aylık ödemeleri nasıl yapılır..

BORDRO NASIL HESAPLANIR?

Herhangi bir iş sözleşmesinin bordro hesaplamasının farklı yapılmasını gerektiren bir durumu olamaz, çalışılan enaz her tam gün için 7,5 saat brüt ücret tutarında bordro hesaplanır. Bir günden fazla süreler de tabiki çalıştığı gün kadar ücret ödenecektir.. Bordro hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) brüt tutarları dikkate alınmaktadır. Her çalışma yılı için ödenen ücret bordro hesaplaması sonucu tutarı, ay sonu itibariyle hakettiği alacağı bordro nasıl hesaplanırsa o şekilde net btutarı ödenecektir.
Özlük İşleri genellikle işletmelerin belirlenen Amaç ve işlevlerini Görev ve sorumlulukları çerçevesinde Personel özlük dosyası içeriği gereği ve diğer işler olarak İşe giriş, işten çıkış işlemleri yerine getirirken özellikle  şartları yerine getiren Yabancı çalıştırma konularına özel önem vermelidir.
İş sözleşmeleri özel önem taşımakla beraber Puantajları doğru tutmalı, Günlük, aylık puantaj nasıl hesaplanır? Konusunu gözden kaçırmamalıdır. Hafta tatili, genel tatil, fazla mesai çalışmalarında puantaj nasıl olmalıdır? Diye sormamalı nu konulara ileri derecede vakıf olmalıdır.
Çalışanların Yasalarla veya sözleşmelerle belirlenen Yıllık İzin veya Diğer sosyal izinler nelerse bunları takip etmelidir. Her yıl alınan Fazla çalışma uygulamaları ve fazla çalışma muvafakatnamesini unutmamalıdır.
Özellikle resmi bildirimleri - SGK, İŞKUR bildirimlerini zamanında yapmalıdır.
İş kazaları ve bildirimlerinin zamanında yapılmaması İdari para cezaları sonucunu doğuracağından dikkat edilmesi gerekenlerin başında sayılabilir.
Çıkışlarda İbraname hazırlanmalı çalışanın ilişiğini yasal olarak kesilmesini saplamak için gerekli işlemleri yerine getirmelidir.
İş Sözleşmelerini ve diğer sözleşmeleri nasıl hazırlanır bilmesi gerekmektedir.

Kıdem ve İhbar Tazminatı Hesaplama
İşverenler her ay ödedikleri ücretler için (ücret bordrosu) tanzim etmeye (tutmaya) mecburdurlar. Gelir vergisi kanununa göre vergiden muaf olan ücretlerle diğer ücret üzerinden vergiye tabi hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri için bordro tutulmaz.
Ücret bordrolarında bulunması gereken asgari bilgiler.
  • Hizmet erbabının soyadı, adı; ücretin alındığına dair, imzası veya mühürü,
  • Varsa vergi karnesinin tarih ve numarası.
  • Birim ücreti. (Aylık, haftalık, günlük, saat veya parça başı ücret)
  • Çalışma süresi veya ücretin ilgili olduğu süre.
  • Ücret üzerinden hesaplanan vergilerin tutarı.
Bordronun hangi aya ait olduğu baş tarafında gösterilir.
Bir aya ait bordro ertesi ayın yirminci gününe kadar hazırlanıp tarihlenerek, müessese sahibi veya müdürü ile bordroyu tanzim eden memur tarafından imzalanır.
İşverenler, ücret bordrolarını, yukarıdaki esaslara uymak şartıyla diledikleri şekilde tanzim edebilirler.
4) Sigortalının sicil numarası.
5) Ücret ödenen gün sayısı.
6) Sigortalının günlük kazancı.
7) Ödenen ücret tutarı.
8) Ücretin alındığında dair sigortalının imzası.
Yukarıda belirtilen hususların tümünü ihtiva etmeyen ücret tediye bordroları geçerli sayılmaz. Makbuz mukabilinde veya banka aracılığı ile yapılan ödemelerde ücret tediye bordrosundaki imza ve mühür şartı aranmaz. Devamı >>>



İnsan Kaynakları Uygulamaları - TEM GRUP / Tüm Eğitimler Merkezi
İnsan Kaynakları Planlaması ve İşe Alma
Önemli gaye ve hedefleri olan bir kurumun en önemli problemlerinden birisi, işletmenin kısa, orta ve uzun vadede hangi nitelikte, hangi sayıda insanı istihdam edeceğini ve bunları nereden temin edeceğini belirlemesi, zamanı gelince de onları işe alıp uygun yerde istihdam etmesidir.
Özellikle iş alanlarının hızla değiştiği ve firmaların ülke sınırı tanımaz hâle geldiği günümüzde, yetenekli insanlara olan ihtiyaç da giderek artmaktadır. Artık firmalar ve şirketler yetenekli insan çalıştırdıkları nispette gelişiyor ve varlıklarını devam ettirebiliyorlar. Bu nedenle, kuruluşlar nitelikli elemanları bünyesine alabilmek için sürekli yarış içerisindeler. Buna rağmen ülkemizde özellikle kamu kurumlarında ve pek çok özel kurumda yaşanan en büyük problemlerden birisi, işe alma ve terfilerde kabiliyet, beceri, liyakat gibi niteliklerin değil, akraba, dost gibi yakınlığın veya siyasî, ideolojik taraftarlığın tercih sebebi olmasıdır. Diğer bir deyişle, işe adam değil, adama iş bulma problemidir. Bu problemini halletmemiş işletmelerin başarılı olması asla mümkün değildir
Diğer taraftan, her insan yerli yerinde kullanılmadıkça insan israfının önüne geçmek de mümkün olmayacaktır. Oysa insanları kabiliyetlerine göre kullanan bir yönetim, hem en ağır işlerin üstesinden gelir hem de güç ve kuvvetinin çok ötesinde bir başarıya ulaşır. Bu açıdan, ülkemizdeki tüm yöneticiler, genç insan potansiyelimizin önünü açacak ve onları yerli yerinde kullanacak plânlamalar yapmak zorundadırlar. Ancak bu iş, kuruma ne kadar bina, ne tip makine ve teçhizat, kaç masa ve sandalye gerektiğini ve bunların nereden temin edileceğini belirlemekten çok daha zordur. Çünkü plânlanacak unsurun; fiziksel, psikolojik ve sosyal nitelikleriyle, ölçüye vurulması güç olan ve homojen özellik göstermeyen insan olması, işi çok zor hâle getirmektedir. Çalışanların her biri çalışma ortamına başka bir ferdî ve sosyal özellik getirir. İki bireyden hiçbiri aynı şeyleri talep etmez. Ayrıca çalışanın her birinin yalnız fizyolojik ihtiyaçları değil, sosyal ihtiyaçları da vardır ve her birinin talebi diğerininkinden farklıdır. İşte bu karmaşık problemi çözecek olan insan kaynakları bölümüdür. Bu birim, örneğin bir firmada sadece kaç makine mühendisi, kaç
  Devam >>>
Çalışanlara ödenen ücretlerin belirli bir yasa ve yönetmelikler çerçevesinde yapıldığını bilmeyen yoktur. Bu Çalışma hayatı yasalarında özellikle Ücret bordrolarını hesaplarken özellikle dikkat edilmesi gereken nasıl  hesaplanacağıdır. Bu konularda uzman olan bir kişi kıdem tazminatı gününün ne kadar olacağı, ihbar süreleri ne kadar uygulanacağı ve diğer hesaplama yöntemleri nasıl hesaplanır konularında  uzman olması gerekir. Kıdem tazminatı bordrosu, ihbar tazminatı bordrolarının da işten ayrılan işçilere hesaplanarak hak edişlerine göre ödenmesi gerekir.
Özlük işleri Uzmanı yada sorumlusu bu konulara özel önem göstermeli ve bordro hesaplamalarına çok dikkat etmelidir. Puantajın nasıl tutulacağı konusunda da bilgi sahibi olması mutlak gereklidir.